Aksjehandel: Bli rik eller ruinert på kjøp og salg av aksjer

aksjer aksjehandel aksje cfd

Aksjehandel har blitt mye mer populært de siste årene, både for menn og kvinner. Interessen blant både menn og kvinner har økt voldsomt nå i takt med de store bevegelsene i markedet.

20. juli 2024 av RaskePenger.no / Penger

Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).

Slik begynner du å handle aksjer i dag

Hvordan handler du aksjer på en smart måte? Det enkle svaret kan oppsummeres slik:

  1. Finn den beste nettmegleren. Jobben blir enklere med riktig verktøy: Du velger først en bra nettmegler. Se for eksempel denne listen over gode nettmeglere for norske tradere.
  2. Ingen handel uten kunnskap. Du handler kun i instrumenter du forstår. Mange nettmeglere tilbyr handel med en øvelseskonto først, slik at du kan prøve risikofritt uten å risikere egne penger. Få kunnskap om hvordan markedet fungerer først, og vent med å handle med egne penger til du har nødvendig erfaring.
  3. Tilpass risikoen etter evner og hva din økonomi kan tåle. Det er ingen grunn til å ta større risiko enn hva som er fornuftig for din økonomi.
  4. Begrense dine tap. Hemmeligheten til de beste tradere og investorer er at de unngår store tap. Det er ikke til å unngå at man taper litt penger, men så lenge du tjener mer enn du taper, så vil det totalt sett være en positiv avkastning, og det må være målet. Ikke tenk så mye på hva du kan gjøre for å tjene penger i aksjemarkedet, men ha fokus på hva du kan gjøre for å ikke tape penger i markedet. Spre dine investeringer på flere handler, slik at du aldri risikerer å tape mer enn en liten andel av porteføljen. Unngå å tape penger, og gevinstene vil komme av seg selv.

Prøv aksjehandel helt gratis og risikofritt

Det første du må gjøre når du skal handle aksjer, er å åpne en konto hos en nettmegler.

Det finnes mange meglere på nett å velge blant, men eToro er et godt og populært alternativ. Denne nettmegleren har en gratis øvelseskonto som du kan prøve uten å sette inn penger først. Eller du kan gjøre et innskudd med en gang, og begynne å handle i det virkelige markedet. Her tilbys gode handelsverktøy og mulighet til å handle i aksjer, valuta, råvarer, derivater, CFD, ETF og mye annet. Norske og utenlandske aksjer og til og med kryptovaluta kan handles her.

Tjene penger på aksjer både på oppgang og nedgang i markedet

Du kan tjene penger både på oppgang og nedgang i markedet. Det er mange muligheter dersom du ønsker å handle aksjer, og ved å benytte derivater kan du også få muligheten til å tjene på fallende kurser. Når økonomien raser nedover og alt ser svart ut, kan man ta en såkalt shortposisjon med derivater, og på den måten tjene penger i en tid der nesten alle andre taper penger.

Å kjøpe aksjer er i seg selv like enkelt som å kjøpe klær i en nettbutikk. Du trykker på kjøp-knappen. Like enkelt som å kjøpe en genser. Det som er vanskelig, er å selge aksjen med fortjeneste. Det er nok ikke lett å selge brukte klær med fortjeneste. Aksjer kan ikke sammenlignes, men noen ganger kan det være like vanskelig å tjene penger på aksjer som på salg av brukte klær. Ikke tro på alle som sier du kan bli rik i aksjemarkedet.

Ingen avkastning uten risiko

Det er umulig å tjene penger i finans uten risiko. Pengene dine er ikke trygge noen steder. De er ikke trygge i banken, eller i safen hjemme. Banken kan gå konkurs, og eventuelle bankgarantier kan bli misligholdt, eller verdiene i banken kan ødelegges av inflasjon.

Alle som har penger, og som ønsker å beholde sine verdier, må ta risiko. Det finnes ingen andre alternativer.

Aksjehandel: En vei til rikdom eller ruin

Å handle aksjer kan være en rask og effektiv vei til å bli rik. For noen er det også en rask vei til ruin.

Det gjelder å forstå hva man investerer i, og ikke minst: Forstå hvordan du kjøper og selger aksjer på en slik måte at det skaper overskudd/avkastning over tid.

Det er ikke som å ha pengene i banken, der du får litt renteinntekter. Banken er dessverre ikke den beste måten å spare på, og pengene dine går tapt av inflasjon. Sparing i bank er ikke så lukurativt som mange håper på, og derfor kan aksjer være verdt den ekstra risikoen.

Aksjehandel i Norge

Aksjefond er en mulighet, men mange ønsker å handle aksjer selv uten å måtte betale gebyrer til banken eller den som forvalter fondet. Hvis du bruker tid på å lære deg om aksjer kan du gjøre dette.

Marginhandel (giring av investeringer) med aksjer er for de som vil satse mer penger enn de selv har. Aksjehandel i form av CFD handel er for de som søker raske penger. Shorting er for de som tror at en aksjekurs vil falle, og som ønsker å tjene penger på dette kursfallet. Så har vi hedging, swing trading, daytrading og mange andre aksjehandel strategier og systemer.

Av alle måtene å handle aksjer på er kanskje derivathandel den mest spennende. Det finnes veldig mye informasjon om aksjehandel på nett allerede, men av en eller annen grunn er det få som skriver om CFD handel.

Slik tjener du penger på aksjehandel med derivater:

  1. Grunnleggende ferdigheter: Bli kjent mer risikoen før du starter. Bestem deg for å aldri satse mer penger enn du har råd til å tape. Dersom du taper penger i markedet, bør du ikke bruke tapet til å begrunne nye investeringer. Hvis du aldri har handlet aksjer før, bør du starte med å opparbeide deg grunnleggende ferdigheter om markedet og trading.
  2. Få deg en handelskonto. Det første du trenger er å opprette en handelskonto hvor det er mulig å kjøpe aksjer i CFD-format. CFD er differansekontrakter og derfor et underliggende instrument. Det er ikke så vanskelig å forstå som det kanskje høres ut: I stedet for å kjøpe aksjen i seg selv, kjøper du et verdipapir som speiler aksjen. Fordelene med derivathandel er mange, blant annet at du kan handle på margin og da gjøre det mulig å tjene enda mer penger.
  3. Velg en bra nettmegler. Mange lurer på hvilken nettmegler de skal bruke. Derivatnettmeglere er populære, da man her kan tjene penger både i stigende og fallende markeder. Kan også fungere godt for den som ønsker å investere i aksjederivater eller handle på margin.
  4. Sett inn penger på kontoen. For å begynne å handle må du selvsagt ha midler å handle for. Hvor mye penger du setter inn på din handelskonto er opp til deg.
  5. Bruk handelsverktøy for å finne gode aksjekjøp. I begynnelsen vil man være litt i tvil om hvilke aksjer man skal kjøpe. Her finner du en introduksjon til gode handelsprogram og nettmeglere som kan brukes i Norge.
  6. Kjøp CFD-aksjer som stiger i verdi, og selg før de går ned i verdi. Da er du garantert å tjene penger!

Å tjene penger på aksjer

Hver aksje har en verdi (eller pålydende). Aksjer kan gå opp i verdi, ned i verdi, eller ha en uendret verdi. Verdien kan endre seg fra sekund til sekund, minutt, time, dag, uke. Noen aksjer endrer verdi svært ofte, mens andre endrer verdien sjeldnere.

Hvis verdien endres ofte, og det er mye handel i aksjene, kalles det likvide aksjer. Likviditet er fint, for det betyr at hvis du vil kjøpe så får du som regel kjøpt, og når du ønsker å selge igjen så er ikke det noe problem heller. Noen aksjer kan være vanskeligere å selge, mens andre er lett å få solgt unna.

Hvorfor en aksje endres i verdi? Det kan være at selskapet har fått en verdifull kontrakt, eller de har levert et overraskende godt driftsresultat. Aksjekursen vil somregel stige på gode nyheter. Kursen kan også gå ned, for eksempel dersom aksjeselskapet får problemer, kanskje de ikke får den kontrakten de hadde forventet å få, eller en ny konkurrent tar markedsandeler.

Teknisk analyse og aksjehandel

Det finnes så mange grunner til hvorfor en aksjekurs går opp eller ned. For folk flest er det ganske vanskelig å anslysere aksjemarkedet.

Derfor har noen luringer funnet opp noe som heter teknisk analyse. Tanken her er at det er markedet som bestemmer aksjekursen, fordi det er markedet som legger inn kjøps- og salgsordre, og som dermed påvirker oppgang eller nedgang i kursen. Så ved hjelp av teknisk analyse kan man i teorien predikere hvilken retning aksjekursen går.

Har du kjøpt aksjer, og den går opp i verdi, så vil du tjene penger, og har den gått ned i verdi vil du tape penger. Teknisk analyse gjør det mulig å si noe om hvordan aksjekursen vil utvikle seg.

Det er ikke så vanskelig med teknisk analyse. Alt du trenger er et analyseverktøy og en god og enkel forklaring av disse. Det er best å bruke et online verktøy slik at du får med deg de siste og nyeste aksjekursene.

Nettmeglere i Norge

Det finnes mange nettmeglere tilgjengelig, og noen har gode verktøy som lar deg analysere markedet. Dersom du aldri har handlet før, kan du hos enkelte meglere begynne med en øvelseskonto, det er et fint og trygt alternativ.

Nettmegleren din gir deg de viktigste redskapene du trenger for å følge med på markedet. De beste nettmeglerene har programmer og analyseverktøy som gjør det enklere å plukke aksjer og derivater.

Norsk eller utenlandsk nettmegler? Det er et begrenset utvalg nettmeglere i Norge, og mange velger derfor å benytte internettaktører med verdensomspennende virksomhet. Det blir litt som å velge Google i stedet for en ukjent norsk søkemotor, eller å bruke Netflix i stedet for norske strømmetjenester: Store internasjonale aktører har mer penger til utvikling, og er gjerne bedre, og slik kan det være for nettmeglere også.

Hvilken nettmegler er best? Det er mange gode nettmeglere der ute, og for å finne din favoritt er det nok best at du prøver flere. Det koster ingenting å opprette en konto, og dette er i seg selv uten risiko. Her finner du en oversikt over gode nettmeglere som kan benyttes i Norge.

Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).

Raske penger

Hvordan tjene raske penger på nett (i Norge)

Åpne øynene, og se rundt deg. Over alt finnes det beviser på at raske penger er mulig. Hardt arbeid år etter år er ikke den eneste måten å tjene gode penger eller bli rik på. Her finner du et utvalg muligheter som illustrerer hvordan man kan tjene penger raskt og enkelt.

Dropshipping

Dropshipping: Tjen penger på nettbutikk uten innkjøp av varer

Dropshipping er en enklere form for import, men som gjør det mulig å tjene minst like mye penger som på en tradisjonell import-bedrift. Les om en ny og genial måte å tjene penger på her.

Handle valuta

Valutahandel: Hvordan handle valuta over internett

Valutahandel består i å kjøpe og selge valuta. Formålet er å tjene penger og å oppnå en profitt på investert kapital. Den som klarer å tjene litt penger på valuta, og hele tiden bruker all gevinst på å skape enda mer avkastning, vil raskt kunne tjene betydelig med penger.

Tjen penger på internett

Tjen penger på internett

Det er hipt og trendy å tjene penger på internett. De som gjør det forteller om store og enkle inntekter. De nyrike i Norge er internett-millionærer, men hva er hemmeligheten deres? Her får du tips om hvordan du også kan få inntekt fra nettet.

Betalte spørreundersøkelser

Betalte spørreundersøkelser - ikke gå i fella!

Betalte spørreundersøkelser er ikke en myte slik som det å få betalt for å lese e-post (sistnevnte er bare tull og bortkastet tid). Bedrifter bruker milliarder av kroner hvert år på å finne ut hva forbrukere ønsker seg, og derfor kan du tjene penger på betalte spørreundersøkelser og markedspaneler.

Tjene penger på blogging

Hvordan tjene penger på blogging

En god del nordmenn tjener allerede mye penger på blogging, noen mer enn nok til å leve et luksuriøst liv der økonomiske bekymringer forlengst er glemt. Hvis du vil tjene penger på blogg bør du lese dette først.