10 måter å spare penger i Norge

sparing spare penger tjene penger
18. april 2024 av RaskePenger.no / Penger

Her har vi samlet alle gode sparetips på en og samme side. Vi forutsetter at leserne våre er smarte og kan tenke selv. Likevel er det mange av oss som ikke har vondt av å bli påminnet selv de mest banale rådene om sparing.

Her er noen gode måter å spare penger i Norge:

1. Generelle sparetips

 • Kjøp kun det du trenger.
 • Om mulig, handle på tilbud, men kun hvis det som er på tilbud faktisk er billig, og det er noe du trenger.
 • La forbruket være lavere enn nettoinntekt.
 • Betjen dyre lån først.
 • Regninger betales innnen forfall.
 • Spar skatt ved å føre opp alle skattefradrag du har rett på, og kontroller alltid alle tall i den ferdigutfylte selvangivelsen.

Penger spart: Minst 50.000 kr / år

2. Enøk - spar strøm og energi

Mange av oss kan enkelt halvere strømregningen dersom de får et mer bevisst strøm- og energiforbruk.

 • Spar på varmtvann: Varmtvann er ikke billig. Har du en gammel dusj eller badekar, bytt til sparedusj og du sparer 50% på varmtvannet. Fyll opp vaskemaskin og oppvaskmaskin til maksimal kapasitet.
 • Spar på oppvarming: Ved vedfyring, bruk tørr ved, fyll inn ved ofte og bare litt om gangen og ha god trekk. Ved varmeovn eller varmluftspupme, sørg for god sirkulasjon (ikke gjenstander rett foran, over, eller under ovnen). Romtemperaturen må tilpasses det den enkelte er komfortabel med, men over 25 grader er uheldig med tanke på både inneklima og strømregning. Senk temperaturen i rom du ikke bruker, eller bruker sjelden (men selvsagt ikke så lavt av vannrør fryser). Senker du temperaturen med 2 grader celcius sparer du omtrent 10% av oppvarmingen til dette rommet. Varmeapparater som har autosenking av temperatur når du er på jobb eller når du sover hjelper deg med å senke temperaturen på riktige tidspunkt. Sett ned temperaturen med 5 grader om natten i alle oppholdsrom, og du sparer 25% ved oppvarming av boligen. Dårlig isolerte hus gir "varme til kråka". Om kveld og natt kan noe så enkelt som å trekke for gardiner og persienner kan redusere varmetapet.
 • Spar på belysning: Bruk sparepærer, og slå av lyset når du forlater rommet. Noen nye sparepærer slår seg automatisk av/på når det er lyst/mørkt, og egner seg ypperlig for bruk i utendørslampen ved inngangspartiet. Disse pærene er også nyttige hvis du skal reise bort, slik at det ser ut som du er hjemme (og dermed gjør huset ditt mindre attraktivt for innbruddstyver).
 • Spar strøm på elektronikk: Skru av TV, datamaskin og andre elektriske apparater som ikke brukes om natten. Bruk av-knapp, og dra ut ledningen.

Penger spart: 30.000 - 60.000 kr / år

3. Spar penger på helse

Du vet at det er viktig å ta vare på helsen din, ikke bare med tanke på livskvalitet, men også av økonomiske hensyn. Alle vet at... røyking er dyrt og det skader helsen, at trening og et godt kosthold er bra for helsen, at det er viktig å pusse tennene.

Penger spart: Flere hundretusen kroner, i løpet ditt voksne liv

4. Du taper penger i banken. Bruke oppsparte midler til å tjene penger

Pengene som ikke går med til forbruk, må likevel plasseres et sted. Her er dine alternativer:

 • Banksparing er et lite lønnsomt alternativ, men i dårlige tider der du ikke ser andre muligheter er det likevel ikke så dumt. Du får i det minste litt rente på en høyrentekonto, men inflasjon og skatt på renter gjør denne spareformen ugusntig.
 • Spare i egen bolig. Betal ned ekstra på boliglånet om økonomien din tillater deg det. Ettersom rentene på boliglånet alltid vil være høyere enn det du får på høyrentekonto, er dette mer lønnsomt enn banksparing.
 • Aksjesparing i fond eller i enkeltaksjer er en mulighet. Dersom du skal kjøpe aksjer selv kreves det at du følger med. Om du setter penger i fond gjør andre jobben for deg, men det koster også penger, selv om fondet går ned i verdi. Større risiko for tap enn ved banksparing, men også større potensiale.
 • Valutahandel er en aktiv og intensiv form å plassere penger på. Du kjøpe og selge valuta i løpet av minutter, og tjene stort på det, eller du kan veksle dine penger i en annen valuta som du har mer tro på. Mulighetene for å tjene penger på valutahandel må ikke glemmes. Det kan være veldig stor risiko her, og du må være klar over hva du gjør.
 • Spare i egen bedrift. Har du en drøm om å starte noe eget, kanskje bygge opp en bedrift? Det koster jo som regel litt penger å starte bedrift.

Bruk penger til å tjene mer penger. Du kan oppnå en avkastning på alt fra ca 4% (banksparing) til flere 1000% (valutahandel). Når potensiell avkastning øker, vil også risikoen øke.

Penger tjent: 4% - 1000% på investert kapital

5. Bruk penger til å tjene penger

Pengebingen din kan vokse helt av seg selv:

I banken får du renter på pengene dine, og i enkelte perioder kan det være et greit alternativ. Som regel er banksparing imidlertid noe som gir lite tilbake, for pengene vokser svært sakte der, og man kan i det hele tatt diskutere om pengebingen faktisk vokser i banken. Inflasjon spiser opp rentene, og dersom inflasjonen er større enn renten vil den også spise av pengebingen din.

Aksjer og aksjehandel er mer risikabelt enn banksparing, men til gjengjeld vil du kunne tjene mer penger dersom aksjene stiger mer i verdi enn bankrenten. Historisk har det vist seg at aksjefond gir bedre avkastning enn banksparing. Du kan plassere pengene i aksjefond og sette bort jobben med forvaltning til andre, eller du kan selv handle aksjer på eget initiativ.

Valutahandel er som aksjehandel mer risikabelt enn vanlig banksparing, men også her har du muligheten til å tjene gode penger. Muligheten i valutamarkedet gjør at det er mulig å få fra "fattig til rik" på bare uker, ja til og med på noen få dager. Risikoen kan man i stor grad bestemme selv.

6. Spar penger på å kjøpe varer direkte fra leverandører

Det er mulig å spare mye penger om du handler direkte fra en leverandør. Samtidig kan du tjene penger på dette om du forteller andre om disse leverandørene, eller om du videreselger varene på eBay.

Dette kalles dropshipping og er en hyggelig måte å skaffe en ekstra inntekt (for noen er det million-butikk). Her kan du lese mer om hvordan du kan tjene på dropshipping og samtidig spare på å handle varer direkte fra leverandører.

7. Jobb hjemmefra og spar penger

Spar penger og skap din egen inntekt ved å jobbe hjemmefra. Det er oppnåelig for mange som i dag arbeider for andre. Du sparer ikke bare utgifter til transport, du sparer også tid på reise til og fra jobben - og dette er tid du nå kan bruke på andre ting. I tillegg sparer du penger ved at du beholder alle inntektene selv. Ikke la de du jobber for ta penger fra din verdiskapning. Å jobbe hjemmefra eller i egen bedrift er en utmerket måte å tjene penger, men mange tenker kanskje ikke på at de også vil spare penger på dette.

8. Spar penger på egen hjemmeside eller blogg

Lag en hjemmeside som gir inntekter, og spar pengene du tjener. En blogg eller hjemmeside kan du tjene penger på selv om du ikke arbeider mye med denne. De fleste tjener bare litt, men det er penger man tjener og som man kan spare, uten å føle at man jobber for disse pengene. Noen jobber aktivt med bloggen eller hjemmesiden, og tjener mye på det.

9.Spar penger på byttehandel

Å gjøre en god handel betyr å spare penger. Du kunne betalt mer andre steder, men i stedet har du betalt mindre.

Kunsten å vite hvordan man gjør en god byttehandel er verdt mye penger, og det er en utmerket måte å spare penger på. Hvis du tenker som en investor, kan du lære mye om det å spare penger på å gjøre en god byttehandel.

En annen god måte å spare penger på, er å kjøpe ting du vet du trenger, men i god tid før du trenger disse tingene. Nesten ingen kjøper ski midt på sommeren, eller svømmebriller på sommeren. Du får ofte en god deal om du handler utenfor sesssongen.

Kjøp også kun det du trenger, og spar penger på å ikke kjøpe det du ikke trenger. Livet for hundretusener av nordmenn ville vært så mye enklere om de bare hadde gjort dette. Mange handler ikke ut fra egeninteresse, men de gjør akkurat det bankene eller butikkene vil at de skal gjøre.

Kjøp det du trenger, spar resten. Så enkelt som det kan bli, og dette er noe alle vet, men likevel blir de fleste av oss lurt til å kjøpe ting vi ikke trenger.

10. Spare penger, og unngå å låne penger

Å spare penger har mange fordeler. Hva er målet med sparingen? Kanskje er det noe bestemt du ønsker å kjøpe i fremtiden? Boligkjøp, kjøp av bil og dyre gjenstander er en vanlig grunn til sparing. En annen grunn kan være å spare til uforutsette utgifter. Hvis du mister jobben eller ikke har inntekt, kan du fortsatt kjøpe mat og betale regninger om du har spart penger.

En ekstra fordel med det å spare penger, er at du kan unngå å låne penger. Det å unngå lån er ikke alltid mulig, men hvis du kan unngå å låne penger, så vil du spare mye penger.

De fleste vet at det er dyrt å låne penger, men gjør det likevel. De gjør det først og fremst fordi de ikke ser en annen utvei, eller fordi de tenker at de har råd til det. Hvis du låner en million, må du kanskje betale tilbake to millioner. Det er ikke billig å låne penger.

Verdens beste sparetips er også verdens enkleste, og det er så selvsagt at det nesten høres dumt ut:

Den beste måten å spare penger på er å spare penger.

Ved å spare penger, kan du unngå å ta opp dyre lån.

Mange mennesker tar opp dyre lån og kjøper ting de ikke trenger. Alternativet er å starte tidligere med sparingen, kjøpe det man har råd til og bare det man trenger.

Bonus: For å spare penger, må du tjene penger

Det er umulig å bli en god sparer, dersom du ikke har inntekt. Hvis du bruker penger, uten at det kommer penger inn, vil du bli fattig og til slutt uten penger.

Det finnes mange måter å tjene penger på, og i tillegg til en vanlig jobb, kan man også tjene penger på egenhånd. Se tipsene som allerede har vært nevnt før om å tjene penger på nett, og du kan finne en ny kilde til inntekt.

Hva skal du så gjøre med de nye pengene? Penger tjent, og som du ikke har bruk for akkurat nå, skal spares, selvfølgelig.

Raske penger

Hvordan tjene raske penger på nett (i Norge)

Åpne øynene, og se rundt deg. Over alt finnes det beviser på at raske penger er mulig. Hardt arbeid år etter år er ikke den eneste måten å tjene gode penger eller bli rik på. Her finner du et utvalg muligheter som illustrerer hvordan man kan tjene penger raskt og enkelt.

Dropshipping

Dropshipping: Tjen penger på nettbutikk uten innkjøp av varer

Dropshipping er en enklere form for import, men som gjør det mulig å tjene minst like mye penger som på en tradisjonell import-bedrift. Les om en ny og genial måte å tjene penger på her.

Handle valuta

Valutahandel: Hvordan handle valuta over internett

Valutahandel består i å kjøpe og selge valuta. Formålet er å tjene penger og å oppnå en profitt på investert kapital. Den som klarer å tjene litt penger på valuta, og hele tiden bruker all gevinst på å skape enda mer avkastning, vil raskt kunne tjene betydelig med penger.

Tjen penger på internett

Tjen penger på internett

Det er hipt og trendy å tjene penger på internett. De som gjør det forteller om store og enkle inntekter. De nyrike i Norge er internett-millionærer, men hva er hemmeligheten deres? Her får du tips om hvordan du også kan få inntekt fra nettet.

Aksjehandel

Aksjehandel: Bli rik eller ruinert på kjøp og salg av aksjer

Takket være aksjer og aksjehandel er det mange som har opparbeidet seg en stor formue. Den nye formen for å handle aksjer er via CFD-er (eller differansekontrakter), dette er aksjehandel på speed! Finn ut mer om hvordan du også kan tjene penger på salg og kjøp av aksjer.

Betalte spørreundersøkelser

Betalte spørreundersøkelser - ikke gå i fella!

Betalte spørreundersøkelser er ikke en myte slik som det å få betalt for å lese e-post (sistnevnte er bare tull og bortkastet tid). Bedrifter bruker milliarder av kroner hvert år på å finne ut hva forbrukere ønsker seg, og derfor kan du tjene penger på betalte spørreundersøkelser og markedspaneler.